-->

Új víz alatti sport mutatkozik be Magyarországon!

Underwater Rugby

Elérkezett az idő, hogy Budapesten is bemutatkozzon egy világszerte már régóta népszerű víz alatti labdajáték, a víz alatti rögbi (Underwater Rugby, UWR).

A víz alatti rögbi, mint játék a német búvárklubok erőnléti edzései során alakult ki az 1960-as években, majd 1978-ban vált hivatalos versenysporttá, melynek következtében kialakult a nemzetközi játékszabályzat, és  1980-tól már világbajnokságokat is rendeznek.

A szabályok röviden:

A játékot két 12 játékosból (6 a vízben, 6 csere a parton) álló csapat játssza, 3,5-5 m mély úszómedencében, a víz alatt. Minden játékos alap szabadtüdős merülő (snorkeling) felszerelést visel: uszony, maszk, légzőcső. A játék célja az enyhén süllyedő (sós vízzel töltött) labda eljuttatása az ellenfél medence alján található kapujába (kosarába). A játékos - akinél a labda van - bármilyen módon támadható, kivéve a különösen durva ütések, rúgások. A játék tisztaságát víz alatti bírók felügyelik.

A magyarországi első mérkőzéseket 2012. április 21-én a margitszigeti Hajós Alfréd Sportuszodában lehet megtekinteni.

A világ számos táján játsszák ezt a világon egyedülálló 3D-s labdajátékot. Kolumbiában az egyetemi sportok között nagyon népszerű, Oroszországban a moszkvai csapat a legjobb. Alakultak csapatok az Egyesült Államokban, Dél-Afrikában, Törökországban, Új-Zélandon és Ausztráliában is. Európában szinte az összes országban nagyon népszerű ez a sport, több ezer igazolt sportolóval. A sportágban kiemelkedő európai országok: Németország, Norvégia, Svédország, Finnország, Csehország, Ausztria.

Magyarországon az első víz alatti rögbi labdás edzésre 2004. április 25-ig kellett várni, akkor még csak „normál” medencében, az igazi játék 2007. február 18-án vette kezdetét a margitszigeti Hajós Alfréd Sportuszoda 4,2 mély medencéjében. Az első – és mindmáig egyetlen - magyarországi víz alatti rögbi egyesület 2008. július 7-én alakult, UWR Tiszavirág Vizisport Egyesület néven. Az egyesület számos nemzetközi versenyen vett részt, megalakulása óta indul a Cseh-Osztrák-Magyar egyesített bajnokságban.

A 2012. évi Cseh-Osztrák-Magyar Víz Alatti Rögbi Liga első fordulója 2012. április 21-én a margitszigeti Hajós Alfréd Sportuszodában kerül megrendezésre. Mérkőzések egész nap, folyamatosan 9 és 19 óra között. Minden érdeklődött szívesen látunk nézőként, és ha megnyeri a tetszését ez a sport, akár ki is probálhatja bármely edzésünkön.

A víz alatti bírók felszereléseit az TDI-SDI Hungary biztosítja.